Lormes.net in de Morvan

Lormes is een klein stadje van 1297 inwoners op 420 meter hoogte gelegen in het gebergte van de Morvan in het centrum van Frankrijk, in de Bourgondië - Franche-Comté streek, departement Nièvre.

De bedoeling van deze site is jullie dit stadje waar ik zoveel van hou voor te stellen. Dit is geen officiele site van de stad Lormes.

Wandeling in Lormes

Bij het toekomen in Lormes ziet je onmiddellijk de kerk. Die staat aan de bovenkant van de stad en werd gebouwd ongeveer een eeuw geleden in neo-romaanse stijl. Wat lager vind je de Wandelingen (Promenades) die ook "Cours du 11 novembre" genoemd worden. Het is een grote plaats met lindebomen beplant en waar het gedenkenis monument staat.

Als je van de autostrade komt, gaat je Lormes binnen langs de Route d’Avallon, een brede laan die je lijd tot de Grand’rue en het centrum van de stad. De plaats François Mitterand is het economisch gedeelte van de stad waar je een maal per week kan markten. Je vind daar ook het Stadhuis en vele winkels.

In de wijk van het Vieux Château (oud kasteel) vind je eveneens een kleine kapel, de kapel van het Oud Kasteel. Dit is het oudste monument van de stad.

Als je verder gaat naar Château-Chinon kom je aan de Vijver van Goulot. Vele toeristen verblijven bij dit prachtig waterplan. Het is ook het symbool van de stad juist nabij de gemeentelijke camping. Het ontvangsthuis was vroeger het station van de kleine spoorweg die liep van Corbigny tot Saulieu voor de laatste wereldoorlog.

Geschiedenis

Lormes was gekend sedert de Middeleeuwen onder de latijnse naam van Ulmus. Dit betekent "olm" naar aanwijzing van de bomen die langs de Wandelingen stonden. In die tijd waren er twee kastelen, de ene was afhankelijk van Nevers en de andere van Château-Chinon. In 1591 waren de Dames van Lormes de verdedigsters van de stad tegen de soldaten van Clamecy.

Talrijke inwoners sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de laatste oorlog werd er een Maquis opgericht om het duitse leger te bestrijden. Op 12 juni 1944 werd er aangevallen op het stadsplein en er vielen acht doden.

De Maréchal Vauban is nabij Lormes geboren en leefde tijdens het rijk van Louis XIV. Hij heeft zowat drie honderd stadsversterkingen verbouwd en verwerkte ook het kasteel van Bazoches. De gekende schilder Camille Corot verbleef meermaal in Lormes op het einde van de 19de eeuw. De schrijver Henri Bachelin en de minister Daniel Vaillant werden geboren in Lormes.

Het Morvan gebergt

Het Morvan gebied is een heuvelstreek in het midden van Frankrijk. Het is wel bebost en bezit een nogal streng klimaat. De streek is verdeeld over de departementen van de Nièvre, Yonne, Saône et Loire en Côte d’Or, dit alles in Bourgondië. Enkele rivieren, zoals de Yonne, voornaamste bijrivier van de Seine (die in Parijs vloeit) nemen oorsprong in de Morvan... eveneens de Cure.

Tijdens verschillende eeuwen werd er brandhout op de rivier naar Parijs gevlot. Het hout werd gekapt in de Morvan en los op het water gebracht om te vlotten over Clamecy of Vermenton. Daar werden er bundels gemaakt en een vlottersman volgde de trein. Zo kwam alles dan toe in Parijs langs de Yonne en de Seine. Dit gebeurde van de 16de tot begin 20ste eeuw.

François Mitterand werd geboren in Jarnac in 1916 op de altantische kust maar is wel de beroemdste politieker en inwoner geweest van de Morvan. Hij was eerst burgemeester van Montsauche en dan van Château-Chinon. Daarna kamerlid en senator van het departement Nièvre. En tenslotte in 1981 president van de Franse Republiek. Hij werd opnieuw verkozen in 1988 en richte er toen een museum op in Château-Chinon, het Musée du Septennat waar je allerlei geschenken aan de president kan bezichtigen. Hij stierf in Parijs in 1996.

De Omstreken

Op een dertig kilometer van Lormes staat de gekende Basiliek van Vézelay. Daar is verering van de relikwie van Heilige Madeleine en tevens was Vézelay ook een vertrekpunt voor bedevaart naar St. Jacob van Compostella. De heilige Bernardus preekte er de Tweede Kruistocht naar het heilig land. Tevens vertrok ook van daaruit Philippe Auguste, koning van Frankrijk en Richard the Lionheart, koning van Engeland voor de Derde Kruistocht. De basiliek bevat een romaanse beuk en een gotisch koor en alles werd hersteld in de 19de eeuw door de franse architect Viollet-le-Duc.

In Château-Chinon, de stad van de president Mitterand kan je met genoegen het Musée du Septennat bezoeken. Er zijn verscheidene voorwerpen, medailles, "stadssleutels" en in het bijzonder een zaal met Afrikaanse geschenken.

De landschappen in de Morvan zijn heel mooi, vooral het zicht vanuit Lormes, Château-Chinon en de Chapelle du Banquet. Rondom Lormes zijn ook verschillende kunstmatige meren. Het voornaamste is de Lac des Settons met zijn stuwdam die opgericht werd in 1861 op de rivier de Cure om het vlotten van het hout te regelen. Tegenwoordig zijn er talrijke toeristen en kan je er verschillend sport uitoefenen. De stuwdam van Pannecière is een van de meest recente werken en werd gebouwd op de Yonne met de bedoeling de watertoevoer te regelen en elektriciteit te produceren.

Vertaling : Norbert Devaere

contact